10 Maddede Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur?

79 Paylaşımlar

Çok da uzun olmayan bir zaman önce uçak bileti almak için seyahat acentalarına bağımlılığımız vardı, yolculuğa çıkmadan önce acentayı arıyarak önce uçuş detaylarını verir sonra da bize söyledikleri seçenekler ile sınırlı kalarak biletimizi alırdık, aramızda basılı koçan biletleri hatırlayanlar da mutlaka vardır.

Artık uçak biletini online almak en çok kullanılan seçenek, Google’a uçak bileti yazdığınızda karşınıza onlarca seçenek çıkıyor, hepsini kullanarak karşılaştırma yapmak oldukça fazla zaman alır. Karşılaştırma sitelerini kullanabileceğiniz gibi havayolu şirketlerinin kendi sitelerinde de çok avantajlı kampanyalar olabiliyor, yazının devamında ucuz uçak bileti bulmak için neler yapabileceğinizi anlatmaya çalışacağım.

10 maddede ucuz uçak bileti nasıl bulunur?

1. Biletinizi erken alın

Gideceğiniz yer çok önceden belli olsa da bileti erken almak her zaman avantajlı olmayabilir. Eğer en azından 3 ay vaktiniz varsa uçuş güzergahını gidiş-dönüş arayarak önce bir fiyat incelemesi yapın. Hemen hemen bütün uçak bileti satan sitelerde size e-mail ile bilgi gönderen bir seçenek vardır. Üye olarak aradığınız güzergahın fiyatı değiştiğinde e-mail ile bilgi alabilirsiniz. Fiyat iniş ve çıkışları size 2-3 haftalık bir süre içinde yaklaşık olarak en ucuz fiyatın ne olabileceği konusunda bir fikir verecektir. Havayolu biletleme sistemleri online olarak bir çok yerden veri aldığından talebe göre sürekli olarak bilet fiyatları ile talep doğrultusunda aşağı ve yukarı doğru değişiklik yapar. Fiyat konusunda fikir sahibi olduktan sonra mümkün olan en düşük fiyatı bulabildiğinizde biletinizi kestirebilirsiniz, yine de çok geçe bırakmamakta fayda var çünkü alacağınız tarih yaklaşsa da iyi bir fırsat çıkmayabilir ve yüksek fiyattan satın almak zorunda kalabilirsiniz.

2. Gidiş-dönüş ile birlikte tek yön bilet fiyatına da bakın

Her zaman uçuş biletinizi gidiş-dönüş almanız fiyat avantajı sağlamaz, mutlaka her iki yönde tek yön araması yaparak alternatifleri karşılaştırın. Tek yön aramalarında çıkacak olan farklı havayolu seçenekleri ile toplamda fiyat avantajı sağlama ihtimaliniz olabilir, sonuçta gittiğiniz havayolu ile dönmek gibi bir zorunluluğunuz yok.

3. Aramalarınızda her yere seçeneğini kullanın

Arama yaparken gidiş ve dönüş için tek havalimanı seçmeyin, bunun yerine her yere seçeneğini kullanın. Örnek olarak İstanbul’da iki (yakın gelecekte üçe çıkacak), Londra’da beş havaalanı var. Kullanacağınız havaalanları arasında fiyat farklılıkları olabileceği aklınızda olsun ama yine de dikkat etmeniz gereken bazı koşullar var. Bilet fiyatı ucuz olsa da ineceğiniz havaalanı gideceğiniz adrese veya otele uzak olabilir bu yüzden havaalanından son gideceğiniz yere nasıl ve hangi ücretlerle ulaşabileceğiniz mutlaka araştırın, aksi durumda ucuz bilet alayım derken aradaki transfer ücreti daha fazla harcamanıza sebep olabilir.

4. Mümkünse alternatif tarihlerde arayın

Özellikle çok talep gören güzergahlarda Cuma-Pazar uçuşları en pahalı fiyatların olduğu günlerdir, eğer esnek uçuş tarihleri seçme imkanınız varsa Perşembe sabah veya Cumartesi akşam gidiş, Pazartesi akşam dönüş, çok erken veya geç saatler v.b. farklı alternatifleri deneyin, tek yön alternatiflerini aramanıza eklerseniz avantajlı fiyat yakalama ihtimaliniz artacaktır.

5. Hep aynı uçuşları arıyorsanız tarayıcınızda gizli pencere kullanın

Bir şehir efsanesi olarak eğer bir güzergahtaki bilete aynı sitede çok bakarsanız bilet fiyatını her baktığınızda yüksek görebilirsiniz şeklinde bir inanış var, şahsen ben bunu ispatlayabilecek bir deneyim yaşamadım ama bu sorunu çok kolay bir şekilde aşabilirsiniz. Çok kullanılan Chrome browser dahil olmak üzere sağ üst köşede bulunan menüden “yeni gizli pencere” (ingilizce “new incognito window”) açarsanız girdiğiniz sitenin sizi izlemesini sağlayan yöntemi engellemiş olursunuz, yani ilgili siteye ilk defa giriyormuş gibi davranmasını sağlarsınız. Fiyatlarda bir değişiklik olacağını garanti edememem ama ne azından içiniz rahat etmiş olur.

6. Havayollarının sitelerine bakın ve mail listelerine kaydolun, sosyal medya hesaplarını takip edin

Sıklıkla takip ettiğiniz email adresinizle havayolu sitelerinden email listelerine kayıt olun, aynı zamanda twitter / facebook sayfalarını da takip edin. Bu yöntemle iyi bir kampanya çıktığında en hızlı şekilde haberdar olabilirsiniz. Eğer takip ettiğiniz bir destinasyonsa hemen biletinizi alın çünkü kampanyalar genellikle belirli koltuk adetleri ile sınırlıdır ve hızlı davranan en uygun fiyatı yakalar.

7. Biletinizi geç alın

Hayır şaka değil, bu da en uygun fiyatı bulabilmeniz için bir seçenek ama riski yüksek, karşınıza öye bir fiyat çıkabilir ki tatil için ayırdığınız bütçeyi aşar ve evde oturmak zorunda kalırsınız. Bazen de gideceğiniz yer ve tarihe bağlı olarak talep olmadığından havayolu fiyatı ucuzlatır ve çok uygun fiyata bilet bulabilirsiniz. Bu seçenek seyahat esnekliği ve her an çantasını hazır tutabilenler için daha geçerli, seyahat koşullarınız esnek değilse tercih edilmeyebilir.

8. Gideceğiniz yere alternatif ulaşımları araştırın

Gideceğiniz yer popüler bir destinasyon ise ne kadar takip ederseniz edin uygun fiyat yakalayamayabilirsiniz, fakat buraya yakın farklı şehirlere uçuşları da incelerseniz iyi bir fırsat çıkabilir. Özellikle Avrupa’da şehirden şehire tren / otobüs ile ulaşım çok rahat, ingilizce biliyorsanız web sitelerinden online bilet alabilir böylece farklı bir şehiri de görerek gideceğiniz yere ulaşmış olursunuz.

9. Uçak bileti karşılaştırma sitelerinde arama yaparak listelerine girin

Karşılaştırma sitelerinde arama yaptığınızda size yaptığınız arama için e-mail üyeliği seçeneği çıkacaktır. Belirli bir arama için e-mail adresinizi bırakırsanız size her gün belirlediğiniz tarih ve destinasyon için güncel fiyat bilgisi gelir, bu şekilde fiyatların nasıl dalgalandığını görebilirsiniz. İleride yapmak istediğiniz bir seyahat için bu şekilde bir bülten üyeliği yaparsanız fiyatların en düşük ve en yüksek nerelere çıkabileceği konusunda da fikir sahibi olabilirsiniz, size en uygun fiyatı yakalamanızda büyük fayda sağlar.

10. Kredi kartı bedava bilet / mil programlarına dahil olun

Bankaların kredi kartları arasında hangilerinin bedava bilet / uçuş mili kazandırdığını araştırın ve bu kartlardan edinin. Günlük harcamalarınızı mil kazandıran kredi kartları ile yapın ve seyahatleriniz için biriktirin, aynı zamanda bankanızın kampanyalarını da takip edin, en azından senede iki defa biriktirdiğiniz puanları daha da değerli yapacak uçak bileti kampanyaları çıkacaktır. Kullandığınız kredi kartının twitter / facebook sayfalarını takip ederek kampanyalardan en çabuk şekilde haberdar olun.

 

Bu taktikleri kullanarak favori sitelerinizi buldukça ucuz bilet bulma konusunda yeteneğiniz artacaktır, aslında her şeyde olduğu gibi tecrübe kazanmak için çok fazla uygulamak gerekiyor.

Online uçak bileti almanın çekinilecek hiç bir yanı bulunmuyor, bu konuda dikkat etmeniz gerekenlere de farklı bir yazıda değineceğim. Bilet alırken sağladığınız fiyat avantajı size gittiğiniz yerde keyfiniz için kullanmak, bir müzikale gitmek, belki de güzel bir yemek parası olarak harcamanızı sağlayacaktır.

Yorumlar

79 Paylaşımlar